Cosplay en de oorsprong

Cosplay is een populaire hobby waarbij mensen kostuums dragen en zich verkleden als personages uit stripboeken, films, anime en videogames. Het woord “cosplay” is afgeleid van de Engelse woorden “costume” (kostuum) en “play” (spelen). Hoewel het cosplayfenomeen tegenwoordig wijdverbreid is, is het nog niet zo lang geleden ontstaan.

De oorsprong van cosplay ligt in Japan, waar het fenomeen voor het eerst werd waargenomen in de jaren 70. Tijdens dat decennium vond er een toename plaats van het aantal anime- en manga-evenementen in Japan, waar fans samenkwamen om hun favoriete series te bespreken en te bekijken. In deze tijd begonnen fans zich te verkleden als hun favoriete personages en het cosplayfenomeen was geboren.

Het duurde niet lang voordat cosplay zich verspreidde naar andere delen van de wereld. In de jaren 80 en 90 begonnen cosplayfans naar Amerika te reizen om deel te nemen aan sciencefiction- en stripboekconventies. In deze tijd begonnen fans ook online communities te vormen om hun kostuums te delen en tips uit te wisselen over hoe ze hun kostuums konden verbeteren.

Thing en Morticia

Cosplay is sindsdien geëvolueerd en is nu een wereldwijde subcultuur. Cosplayers maken vaak hun eigen kostuums, waarbij ze gebruik maken van een combinatie van gekochte materialen en zelfgemaakte stukken. Sommige cosplayers richten zich op de nauwkeurigheid van hun kostuums en proberen hun uiterlijk zo dicht mogelijk bij dat van het personage te brengen, terwijl anderen zich richten op de creativiteit en originaliteit van hun kostuums.

Als leerbewerker bij HandmadebyOrtlep is het leukste om in contact te komen met mijn cosplay klanten tijdens festivals zoals Elfia. Elfia is een van de grootste cosplay-evenementen in Nederland en trekt elk jaar duizenden cosplayfans uit het hele land. Het is een fantastische gelegenheid om mijn klanten te ontmoeten en hun creaties te zien.

Een van de voordelen van het werken met cosplayers is dat ze vaak zeer gedetailleerd zijn in hun kostuums en accessoires. Leer is een populair materiaal voor cosplayers vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Bij HandmadebyOrtlep hebben we een breed scala aan lederen producten, waaronder riemen, tassen, armbanden en holsters die perfect zijn voor cosplay.

Een ander leuk aspect van het werken met cosplayers is dat ze vaak graag foto’s maken van hun kostuums en deze delen op sociale media. Het is geweldig om mijn trouwe klanten te zien en hun creaties te bewonderen. Ik ben altijd blij om te zien dat ze trots zijn op hun kostuums en dat ik daar een bijdrage aan heb geleverd.

In de afgelopen jaren is cosplay steeds meer mainstream geworden en heeft het zijn weg gevonden naar de entertainmentindustrie. Film- en televisieproducenten hebben cosplayfans ingehuurd om kostuums te maken en te dragen voor film- en televisieproduct. Zo zijn ook een aantal van mijn kostuums gebruikt en gehuurd. Zoals mijn Assassin Creed kostuum, door Ubisoft. Die het gebruikte in hun nieuwste trailer.

Assassin Creed

In conclusie, cosplay is een prachtige hobby die is uitgegroeid tot een wereldwijde subcultuur. Het is verbazingwekkend om te zien hoe fans hun creativiteit en toewijding tonen door het maken van gedetailleerde kostuums en accessoires van hun favoriete personages. Het is geweldig om te weten dat ambachtslieden zoals HandmadebyOrtlep bijdragen aan de cosplaygemeenschap door middel van hun vaardigheden en producten. En het is opwindend om te bedenken wat de toekomst nog meer in petto heeft voor deze unieke en kleurrijke subcultuur. Of je nu een cosplayfan bent of niet, het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de passie en het talent dat hierbij komt kijken.

Https://www.HandmadebyOrtlep.nl Email; info@handmadebyortlep.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *